·

20240920 (C7) Helmond Sport - FC Volendam 2-3 (1-1)

In een "aan de finish liggen de prijzen" wedstrijd... FC Volendam in extremis naar verdiende 2-3 zege, in Helmond.....

FC Volendam op bezoek, op een braakliggende "sportpark de Braak" aan "ondermeer" de Braakse Bosdijk, de koploper in de KKD, Helmond Sport. Ondergetekende, zeer vroeg aanwezig om, als het nodig mocht zijn, de landelijke "ongein" op de A2 te kunnen omzeilen, en niet tegen onverwachte "zeperds" aan te lopen. Het "ongeveer" aan de Braakse Bosdijk heb ik opgetekend omdat het stadion momenteel uit 2e delen bestaat.  Een nieuw, in aanbouw zijnde stadion, wat er nu nog kaal bij ligt, maar prachtig lijkt te worden. En een knus maar zeer "overjarig" stadion waar nu de wedstrijden worden gehouden. Beide arena's, hebben, of krijgen, slechts een capaciteit van 4000 toeschouwers. Wederom mochten de "Palingboeruhhh" tegen een koploper aantreden. Waren het eerder de Noord-Brabanders uit Oss, nu dus het Helmond sport van Kevin Hofland, wat de tegenstander was.

Al in de 7e minuut maakte Helmond Sport een goede combinatie over de Volendamse linkerflank, een schot van Mohammed Mallahi op doel van binnen de "16" werd door Barry Lauwers geblokt, de rebound werd in tweede instantie via de keeper het doel ingeschoten, 1-0 ('7). Daarbij kwam ook matig verdedigen van rots in de branding Mawouna Amavor, die iets feller had mogen reageren. In de 21e minuut een goede onderschepping van Xavier Mbuyamba rond de middenlijn, gevolgd door een listige pass van Henk Veerman op Bilal Ould-Chikh. Met het buitenkant voetje verplaatste hij de bal door de "poort" van nr4 Redouan Halhal, en kon Robert Mühren bij de verre paal binnenlopen. Voor Robert Mühren was dit zijn 90e goal in dienst van de "wijdbroeken".  Helmonder Mallahi Mohammed probeerde in de 34e minuut, met een verschrikkelijke zwabberbal Keeper Barry Lauwers te verschalken, echter was de goalie alert genoeg om de bal over het doel te duwen.  In de blessuretijd van de eerste helft eigenlijk het enige foutje van de " MiY", Vlak voor het verstrijken van de 1e helft, werd naar mijn mening, en terug gezien op de TV beelden, ten onrechte de kop goal van Henk Veerman afgekeurd.  Na een flinke drijfactie van Bilal Ould Chikh werd Jamie Jacobs bereikt. Vanaf de achterlijn bracht hij de bal voor de goal bij de verre paal, waar de Volendammer spits het kunstleer binnen kopte, zoals gezegd. Echter arbiter Bos werd door zijn assistent terug gevloten, dus niet met 1-2 naar de thee.....

Na rust, een corner van Bilal Ould-Chikh, Met een ware Bep Bakhuis duik, kopte Xavier Mbuyamba de bal op goal, maar  daar was Théo Golliard die zonder het zelf te weten de bal van de doellijn haalde. Door doorzetten van Alex Plat werd de bal veroverd, met een prachtige steekbal op Henk Veerman, die vanaf de middenlijn een run naar de goal nam De Volendam spits bedacht zich geen moment en schoot de bal over  doelman Wouter van der Steen ('51) in het doel. Na een ingooi van Gladwin Curiël, en het verlengen van de bal door Henk Veerman, kon linkerflank speler Milan de Haan de bal vol op doel koppen. Echter had hij een geduchte opponent tegenover zich, die de bal ternauwernood over de goal tikte.  De verkregen corner leverde verder  niets op.

In de 64e minuut was de thuisploeg weer wat beter in het spel gekomen. Een aanval over Volendams linkerkant wordt voor de goal getrapt, waarna Théo Giolliard op doel kon koppen. De zich in het verloop van de wedstrijd uitstekend herstelde Barry Lauwers plukte de bal fraai en voorkomt een doelpunt voor de thuisploeg. Dit was dan ook pas de eerste mogelijkheid na rust. In de 68e minuut was het Robert Mühren die na een solo vanaf links de bal bij kornuit Henkie Veerman bracht. De één-twee met Mühren wordt, door laatstgenoemde niet op juiste waarde ingeschat, en de bal wordt naast het doel geschoven....  Zijn "XR-reactie" na het missen zegt voldoende. Toch kwamen de Brabanders terug in de race.  Invaller Amir Absalem, kwam in balbezit mocht doorlopen tot tot randje "16", een steekballetje op Dario Šits, die direct uit de draai op doel schoot.  Barry Lauwers mag 1 keer, 2 keer 3 keer redden, op inzetten van Absalem, maar is op zijn laatste bal naar de 2e paal, en het intikkertje van Théo Golliard kansloos, 2-2 ('73)...  Dan weer FC Volendam, een steekbal van Alex Plat op Jamie Jacobs, de voorzet op Robert Mühren, maar  het kunstleer wordt tegen de keeper aangeschoten. Toch kwamen de Brabanders bijna weer op voorsprong, een hoogstandje van uitblinker Ould-Chikh achter zijn standbeen, kwam bij Van den Hurk, die liet een schot los op Barry Lauwers, die bekwaam pakte. De kleine bal tovenaar stond wel aan de basis van de uiteindelijke zege.  Een vrije trap vanaf rechts draaide hij in richting tweede paal, waar de Robert "the tower" Mühren de lucht inging.  Echter voordat hij zijn "bol tegen de bal" kon plaatsen was het verdediger Bryan van Hove die de wijdbroeken een handje hielp, en de bal achter keepere Van de Steen kopte, 2-3...  Ook nu weer in extremis, want er stond nog slechts 1 minuut op de blessure klok. Zeker een verdiende overwinning, en de drie punten mee naar Volendam.....(RR)

Mijn MotM:
Man of the Match vandaag, wederom een lastige keuze, was het Henk Veerman met zijn bekwame afronding na een 40 meter sprint, was het Robert Mühren die, zijn doelpunt meepakte en een constante plaag was voor het doel. Was het Alex Plat, die loopwonder Jamie Jacobs en "lange" Henk, enkele keren diep stuurde.... Of wederom Bilal Ould Chikh en Milan de Haan. Of was het juist het verdedigende blok, Curiël, Amevor, Mbuyamba, en mannetjesputter Leliëndal. Of keeper Barry Lauwers, die na een lastig begin de draad weer goed oppakte. Ik zou zeggen zoek het even uit ;-) (RR)

Scoreverloop:
7' Mohamed Mallahi 1 - 0
22' Robert Mühren 1 – 1
51’ Henk Veerman 1 – 2
73’ Théo Golliard 2 – 2
90+3’ Bryan van Hove 2 – 3 (eigen doelpunt)

Helmond Sport: Wouter van der Steen; Tobias Pachonik, Redouane Halhal, Jonas Scholz, Bryan van Hove; Mohamed Mallahi (66’ Tarik Essakkati), Enrik Ostrc (46’ Amir Absalem), Alen Dizdarevic, Lennerd Daneels (66’ Anthony van den Hurk); Théo Golliard, Dario Šits.

FC Volendam: Barry Lauwers; Gladwin Curiel, Xavier Mbuyamba, Mawouna Amevor, Yannick Leliendal; Jamie Jacobs, Robert Mühren, Alex Plat; Bilal Ould-Chikh, Henk Veerman (72’ Brandley Kuwas), Milan de Haan (83’ Aurelio Oehlers).