· 

20240811 (C1) De Graafschap-FC Volendam 4-3 (2-1)

Milan de Haan en Robert Muhren in polonaise naar de 2-2, ontzetting bij de Superboeren
Milan de Haan en Robert Muhren in polonaise naar de 2-2, ontzetting bij de Superboeren


Onprofessionele overtreding zorgt voor kentering in, een zo goed als gelopen wedstrijd, 4-3 (2-1)


In een kokend hete Vijverberg moesten de mannen van Rick Kruys het opnemen tegen een immer lastig De Graafschap. In een niet geheel uitverkochte "Kuip" was het af en toe voor de spelers niet te harden. Dat de beide spelersgroepen, op één actie na het hoofd koel konden houden, was niet te danken aan de bij vlagen rommelige leiding. Op deze manier van fluiten kan hij zelfs deelnemers aan "heel Holland bakt" nog in de problemen brengen. Maar deze nederlaag kun je niet in de schoenen schuiven van de MiB, maar daar zijn de spelers natuurlijk zelf debet aan. 

De wedstrijd begon voor De Graafschap ruim een kwartier eerder dan voor de wijdbroeken. Na ongeveer 10 minuten was het Van Gilst die Barry Lauwers in de korte hoek verraste, nadat er onvoldoende druk werd gezet op de linker aanvaller, 1-0.... Ook in de 16e minuut was het wederom laks ingrijpen van de "FC "verdediging. Na een mooie steekbal van Fortes kon Sam Bisseling de bal voortrekken en bereikte Jesse van der Haar. Hier zat de sluitpost er weliswaar met een handje aan, maar kon de ongedekt staande spits de bal simpel binnen tikken, 2-0 (''16) Ook hier zag het bij FC Volendam er defensief niet lekker uit. Na deze goal werd FC Volendam wel sterker, ging beter combineren en drong de "Superboeren"  ver terug. Na  ongeveer 35 minujten kreeg Milan de Haan een flinke duw, waarna er een vrije trap mocht worden genomen. Deze werd echter door De Graafschap tot corner verwerkt. De scherp aangesneden corner werd  door Robert Muhren tot goal "ge upgrade", nadat zijn kompaan Henk Veerman, bij de eerste paal met het hoofd had verlengd, 2-1...   

De na een zeer zware blessure ingevallen Bilal Ould-Chikh mocht weer voor ruim 45 minuten zijn rentree maken. Dit deed hij zelfs sterk en een door hem verkregen vrijetrap werd door de jongeling Milan de Haan, inkomend bij de verre paal, binnen getikt 2-2 ('51)... Een droomdebuut voor de rappe flankspeler natuurlijk. Net binnen het uur mocht aanvalsleider Henk Veerman, na een prachtige lange pass van Xavier Mbuyamba, met een ferme sliding randje "5" de bal langs doelman Wiegwers van De Graafschap glijden, 2-3 ('60).  Nog geen minuut later was het weer het "koningskoppel" Veerman-Muhren, die de 2-4 op de schoen hadden. "Lange Henk" Veerman stuurde Robert Muhren diep met een prachtig steekpass, de nummer "21" van de "FC" twijfelde niet en schoot op de goal, echter nu kon de uitgekomen doelman er een hand tegen krijgen, het schot in de rebound van Milan de haan kwam daarna op de beide handschoenen van de goalie, waarna Bilal Ould-Chikh in derde instantie de bal voorlangs schoof.

 

Dan de kentering in de wedstrijd. Xavier Mbuyamba verloor eerst het duel op de middenstip, en ging achter de tegenstander aan. Daarbij zette hij een ongecontroleerde tackle in, die terecht met rood werd bestraft, door arbiter Diks. Hierna moest FC Volendam de laatste 20 minuten, dat werden er 27, met 10 man verder. Juist in deze periode was het Volendam dat de bovenliggende partij was, moest het verder met 10 man. Toch kwamen de mannen uit het Vissersdorp nog dicht bij een 2-4 voorsprong, na een actie van Bilal Ould Chickk, die de bal rakelings, langs de voor hem, verre paal schoof ('80). Zo dichtbij dat de bal, zelfs de paal nog even kuste.  Kort hierna moest Barry Lauwers met een prachtige safe een omhaal van Eduardo onschadelijk maken. Dat de "FC" toch nog de overwinning liet glippen was omdat een afstandschot van Wevers van ongeveer 30 meter, feilloos in de voor de "FC"-keeper rechter hoek binnen vloog ('92), en een schot van "IbI" el Kaderi, die stijf rechts is, werd in de uiterste bovenhoek gedeponeerd ('94). Dat juist de door De Graafschap overgenomen El Kadiri het lot voor FC Volendam bezegelde was zuur, maar in de jaren dat de Vleugelflitser bij Volendam speelde, wisten ze wel dat hij dit als handelsmerk had. Vanaf links naar binnenkomend, en met het rechterbeen uithalen, op doel. Het laatste ontstond trouwens door onnodig balverlies van de uitblinkende Ould-Chikh op het middenveld. De lichtpuntjes daarmee kunnen de mannen uit Volendam door, en de valse start daarmee zullen ze aan het werk moeten.  Dan ziet het er niet slecht uit.....   (RR).

Scheidsrechter De Graaf

Gele kaarten:

Aurelio Oehlers. Ralf Seuntjens, Philip Brittijn en Ibrahim El Kadiri (De Graafschap)

Bijzonderheden:
Xavier Mbuyamba (Volendam, rode kaart)

Scoreverloop:
10’ Tristan van Gilst 1 – 0
16’ Jesse van de Haar 2 – 0
36’ Robert Mühren 2 – 1
52’ Milan de Haan 2 – 2
60’ Henk Veerman 2 – 3
90+1’ Stan Wevers 3 – 3
90+4’ Ibrahim El Kadiri 4 – 3

Opstelling De Graafschap: Ties Wieggers; Jeffry Fortes, Joran Hardeman, Rio Hillen, Levi Schoppema (84. Maas Willemse); Donny Warmerdam, Ralf Seuntjens (64. Yannick Eduardo), Philip Brittijn (75. Stan Wevers); Sam Bisselink (64. Ibrahim El Kadiri), Jesse van de Haar, Tristan van Gilst (75. Giovanni Büttner)

Opstelling FC Volendam: Barry Lauwers; Déron Payne, Xavier Mbuyamba, Benaissa Benamar, Daan Steur; Milan de Haan (87. Imran Nazih), Alex Plat (46. Bilal Ould-Chikh), Yannick Leliendal, Aurelio Oehlers (73. Myron Mau-Asam); Robert Mühren (73. Quincy Hoeve), Henk Veerman (C)